14 трика за подобряване на здравето в трафика - Motivitystate

Едно от най-използваните оправдания да не тренираме е, че нямаме време. Съвременният живот е изпълнен с работни и семейни ангажименти. Но ако ви кажа, че всъщност можете да използвате автомобила си като фитнес зала, ще ми повярвате ли? Всеки ден прекарваме часове в задръствания. Вместо да се изнервяме, можем да събудим тялото си сутрин или пък да преборим натрупания стрес вечерта.

1. Накланяме главата напред/назад/наляво и надясно – това е съвсем базово движение, с което започва всяка загрявка в часа по физкултура. Доста жалко, че голяма част от хората не продължават да го правят и след ученическите години.

2. Разтягане на пръстите на ръцете – понякога най-семплите движения са най-ефективни.

3.Разтягане на китките – китките на ръцете са част от тялото, която ползваме постоянно, а не работим по никакъв начин за заздравяването й. Ето една идея, която може да ви се стори дори леко болезнена при първите опити. Ако болката обаче е по-скоро силна – свийте леко лактите и с времето се опитвайте да изправите ръцете. Ще се изненадате колко напрежение се трупа точно в тази част на ръката.

4.Кръгове с китките – сигурно ще си кажете: „Ааа, това е лесно“, но опитайте да се предизвикате максимално, като заключите лактите и с абсолютно прави ръце въртите китките в двете посоки по възможно най-бавния начин. Ще усетите и приятно разтягане в областта на предмишниците.

5.Разтягане на трицепса – това упражнение е добре познато. Тайната за подобряване на физическото здраве е да изпълняваме прости движения, но за сметка на това редовно. Ако сте по-гъвкави, дори може да опитате да направите захват и с двете ръце.

6.Разтягане на рамената – рамената носят голяма част от тежестта в ежедневието ни, над 50% от движенията през деня извършваме именно с тях. Отблагодарете им се като на път за вкъщи, докато чакате на поредния червен светофар ги разтегнете по този начин:

7.Кръгове с лактите – след като направихме кръгове с китките, не бива да пропускаме и лактите (кръгове с рамената може да направите и когато се приберете вкъщи, освен ако не карате наистина висок бус/ван/джип.

8. Усукване на гръдния кош – едно от най-приятните и едновременно с това полезни движения за горната част на гръбнака, а най-добрата новина е, че можете да го практикувате дори на бюрото в офиса.

9. Сгъване и разгъване на гръбнака – колкото повече се грижите за гръбнака си, толкова по-щастлив и безболезnен живот ще живее той и вие покрай него.

10. Надхват за сила на предмишницата

11. Подхват за сила на предмишницата и китката

Хванете силно волана отгоре и изправете лактите, тази позиция ще ви помогне да изградите сила в пръстите, китките и предмишницата. Също така ще бъдете приятно изненадани следващия път, когато влезете в спортната зала и опитате да се наберете на някой лост или да направите мъртва тяга; Хванете волана този път от долната страна, но този път със свити лакти – ползите са подобни на предното упражнение, но тук ще го усетите още по-силно, заради свитите лакти.

12. Позиция на седалката – уверете се, че не сте нито твърде близо, нито твърде далеч и изправете облегалката, така че да сте с прав гръб. Тук инструкциите са относително лесни и ще ви спестя снимката.

13. Използвайте и двете ръце, докато карате и не се навеждайте надясно или наляво – отново правило номер едно – без чупки в гърба!

14. Дишане – колкото и странно да ви звучи, ако нещо ви е трудно – дишайте, независимо дали движението изисква сила или гъвкавост, дълбокият дъх ще ви помогне да овладеете всяка една позиция. Вдишайте през носа, докато усетите как коремът ви се изпълва с въздух и се опитайте да издишате дори още по-бавно. Работете върху спокойното дишане до момента, в който спрете да чувате звука от дъха си. Какво по-добро от малко анти-стрес терапия, докато чакате пред червения светофар.

Малките неща, които правим дълго време се превръщат в навик. Какъв по-добър навик от здравето!