6 неща, които научих от гимнастиката - Motivitystate

Заповядайте в света на гимнастиката за възрастни! Дори и целта ви да не е да станете професионален гимнастик, гимнастиката за възрастни е система, която може драстично да подобри качеството ви на живот, да ви направи по-силни, гъвкави и да подобри мобилността ви. В следващите няколко реда ще споделя моя опит от последната година и половина.

Възможно е да станем по-силни, по-мобилни и по-здрави, докато остаряваме.

Едино от най-честите вярвания е, че с напредване на възрастта, естествено губим гъвкавостта, мобилността и силата си. Този мит бива проповядван от десетилетия, а неговите най-големи поддръжници са хората, които са спрели да се движат и да полагат целенасочени усилия за здравето си. Както често се получава, всеки случва това, в което вярва. Лошата новина е, че повечето от нас вярват в това твърдение и го приемат за естествено и нормално.

Време е за различна перспектива. Въпреки, че с тялото ни се случват естесвени процеси, върху които нямаме пряк контрол, ние избираме начина, по който остаряваме. Взех своето решение лесно, когато попаднах на Кристофър Сомър и GymnasticBodies. За тези от вас, които не са запознати с Кристофър Сомър и неговата работа, дълги години той е бил Олимпийски младежки треньор на отбора по спортна гимнастика на САЩ, и през това време е изградил много шампиони. Когато спира с професионалния спорт, той създава GymnasticBodies и започва да популяризира ползите на адаптираната спортна гимнастика за възрастни като използва огромното си знание. Системата е изградена чрез прогресии, за да може всеки, без значение от нивото си на подготовка, да възстанови мобилността си и да изгради сила от нулата.

Започнах да следвам системата на треньор Сомър преди около година и половина (на възраст 31 години) като преди това съм практикувал различни спортове и имах опит в тренировките със свободни тежести. Първият „а-ха“ момент за мен беше да открия колко ограничен откъм мобилност съм, въпреки годините активен живот, които съм водил.

Мобилността е на първо място – тя е в основата на постигане на максималния ни физически потенциал.

Първото нещо, което направи ми направи силно впечатление, слушайки Кристофър Сомър, беше това, че той поставя мобилността като приоритет в тренировките. Възстановяването на естественото движение на тялото ни (пример; всяко дете преди да започне училище) е най-важното нещо за дълголетието и физическото представяне. Работата ми с много хора показва, че това което ги ограничава, не е силата, а невъзможността да я използват, поради липсата на достатъчна мобилност. Гледайки деца гимнастици, винаги се изумяваме от лекотата, с която изпълняват определени движения, въпреки наглед липсата на каквито и да е мускули. За разлика от възрастните, обаче, те са способни да използват силата без ограничение.

Без особена изненада, моето началот също започна с мобилност. Първите 6-7 месеца месеца прекарах на земята в хола, обръщайки внимание на подобряване на движението на ставите си и гъвкавостта. Правех това всяка вечер преди сън като винаги започвах с намерение да се пораздвижа за 20-3о минути, за да си създам навик. Час и половина по-късно, все още бях на земята, изпълнен с енергия и желание за още движение. Налагаше се да се спирам, за да мога да си легна и да не пренебрегвам възстановяването на тялото. Всичко се случваше естествено, защото нямаше срокове, очаквания и защото виждах постоянен прогрес и все по-голяма лекота в движението си.

За да прогресираме бързо е нужно да стартираме бавно

Нагласата, с която започнах този раличен метод на трениране, е това, което ми помогна да постигна резултати за кратко време. Няколко месеца след като започнах да опознавам тялото си по-добре, разбрах за семинар на GymnasticBodies, който щеше да се проведе в Awaken Gymnastic Bodies Master Affiliate в Денвър, точно по времето, когато щях да съм в САЩ. Някои биха нарекли това късмет. Аз вярвам, че постигаме това, в което вярваме. Без особени колебания купих билет. На семинара Кристофъ Сомър и останала част на екипа му създадоха истинската представа какво е гимнастиката за възрастни. Дадоха ни съвети, умения и разбиране да изграждаме тренировките си. В няколкото месеца след това, успях да постигна бърз прогрес в тренировките си, защото вече бях се погрижил за подобряването на мобилността си, и комбинирано със знанията от семинара, всичко се подреди.

В рамките на тези няколко месеца успях да постигна стойката си на ръце

https://www.instagram.com/p/BVt7UmuFSAw/

Straddle press to Handstand

https://www.instagram.com/p/BP0VHN3hlr3/

Pike press to Handstand

https://www.instagram.com/p/BQBATDthlbs/

Двата шпагата – преден и страничен. Нещо, което не бях постигал от 17 годишен, когато тренирах карате.

https://www.instagram.com/p/BR0-JLvFiu-/

Ако си дадем време и позволим на тялото си да се адаптира към новите стимули на движение и натоварване, много по-бързо ще постигнем желаните си цели след това, и ще изградим уменията, към който се стремим.

Вниманието към детайла е ключа към прогреса

Няколко месеца преди семинара в Денвър, започнах да опитвам стойка на ръце. В опитите ми нямаше никаква структура, още по-мално разбиране за различните елементи, които са нужни за постигането на добра стойка на ръце. Може да се каже, че липсваше каквато и да е внимание към детайла. Пред това време не успях да постигна или усетя голям напредък, въпреки многобройните си ежедневни опити. Отново прескачаме няколко месеца след семинара, когато вече имах необходимите знания и объщах внимание на всеки елемент, минавайки през различните прогресии, и воала – стойката на ръце беше факт.

В разговорите ми с хора, които се опитват да усвоят това умение, разбирам, че въпреки постояството и упоритостта си ( понякога 2-3 години), все още не могат да се похвалят, че са увладели стойката на ръце. Клише или не, практикуване с внимание ни дава предимството да напредваме и да създаваме трайни резултати.

Повторенията са важни, но качеството е по-важно

За да се адаптира тялото към всяка нова дисциплина или метод на трениране, е необходимо да направим определен брой повторения. В началото, обаче, е по-добре да изградим качествена основа и да не бързаме с повторенията, за да не достигем онзи момент, в който ще достигнем плато и започнем да обвиняваме програмата, упражнението и накрая загубим мотивация. Работа през целия обем на движение е друго нещо, което не бива да пренебрегваме. Така увеличаваме силата си, започвайки да тренираме с по-големи обеми и затвърждаваме постигнато през подобряване на мобилността.

Скромността – предимствата да чуваме, вместо да показваме какво знаем

Скоро слушах епизод от подкаста на Роб Улф (заслужава си да се чуе), в който той говори с Ashleigh Gass – собственика на GymnasticBodies Flodira. Роб използва много добра метафора за много от хората, които започват да се занимават с гимнастика за възрастни – “ В началото всички започват арогантно и изведнъж се удрят като муха в предното стъкло“. Няма как по-добре да опиша важността от това да сме скромни и отворени да слушаме. Има многобройни примери на хора, които са тренирали различни силови спортове, но в момента, в който се сблъскат с гимнастиката се чувстват безсилни. Аз също съм част от тази статистика. Цял живот съм бил активен, практикувал съм различни спортове и съм тренирал с тежести, но опитът ми с GymnasticBodies не се различаваше с нищо от този на повечето други атлети, защото гимнастиката е едно „ралично животно“.

Тренировките по гимнастика ни принуждават да сме скромни и ни учат на търпение, а пътят е дълъг, но удовлетворителен. Само ако успеем да се забравим за предишните си спортни постижения и оставим егото си на входа.

Ако искате да опитате гимнастика за възрастни, пишете ни!