Как да спечелим повече време? - Motivitystate

В днешно време животът е много динамичен, а ние сме в постоянна надпревара с времето и вярваме в илюзията, че можем да го контролираме. Това е загубена битка, защото не съществува такова нещо като time management, а само self-management. Времето си тече с или без нас и нашите желания и стремежи.

Ако искаме да си осигурим повече време за нещата и хората, които са важни за нас, трябва да работим с умножение.

Може би познавате хора, които винаги успяват с всички задачи. Дори и да не сте ги срещали, те съществуват. Това, което те правят е да вършат неща днес, които да подобряват тяхното утре. Навик, който съм си създал е всяка вечер да приготвям кафе машината за следващата сутрин. Може да изглежда като нещо глупаво, но това ми спестява минута или две на следващия ден. Представете си колко различно би изглеждал денят ни, ако приложим този подход към всичко в ежедневието си. По този начин започваме да си извоюваме време и когато станем по-добри, вече не мислим за това, защото е част от навиците ни.

Заетостта в календара ни не зависи от логиката, а от емоциите. Когато имаме дълъг лист със задачи и денят ни е зает, емоционално сме задоволени,  задрасквайки всяка една точка от списъка. Не чувстваме вина, за това, че не сме използвали времето си разумно. Постепенно започваме да си казваме, че нямаме време. Това се превръща в наша мантра, и след определен период, ние започваме да вярваме, че е така. „Нямам време” се превръща в удобното извинение.

Откъде да започнем с елиминирането на не толкова важните неща от ежедневието ни?

За да успеем, трябва да използваме система, която работи. Ще разгледаме такава от три стъпки – Елиминиране Автоматизиране >  Делегиране

Елиминиране

Когато знаете приоритетите си и имате ясни цели, опитайте се да изключите нещата, които не ви доближават до целите ви.

Автоматизиране

Ако няма как да елиминирате задачата, опитайте да се да я автоматизирате. Например, създайте автоматични плащания в онлайн банкирането си, или настройте повтарящи се ежеседмични събития в календара си.

Делегиране

Понякога помага да се освободим от чувството за контрол и да потърсим помощ. Ако има неща, които друг може да свърши место вас, дори да се налага да му платите, може да се окаже като по-добрия избор.

В бизнеса има различни индикатори, според които измерваме продуктивност. Когато става дума за личното ни време също има такъв – ROTI (Return On Time Invested Парето принципа гласи, че 80% от резултата се дължи на 20% от усилията. В началото инвестираме време, за изясняване на приоритетите и създаване на целите си, след което за прилагане на 3-степенната система на елиминиране, автоматизиране и делегиране. Ако погледнем на това време като 20% усилие, в предстоящите дни, седмици и месеци, работата ни става все по-лесна.

Понеже всички сме чували, че времето е пари. Можем да сравним автоматизирането на процеси от ежедневието ни със сложната лихва. Ползите растат с нарастване на периода.

Практическата част

Ценете времето си! Уорън Бъфет споделя в интервю, че времето е това, което има най-голяма стойност за него, защото не може да си купи повече. Неговият календар е празен в по-голямата час от седмицата. Идвайки от един от най-богатите хора на планетата, звучи като доста добър съвет, който можем да последваме. Ще кажете, че той мисли така, защото може да си го позволи, но винаги съществува и обратната перспектива, че може да си го позволи, защото мисли по този начин.

Един от най-умните хора, живели някога, Айнщайн, също е добър пример. Всеки път, когато достигал затруднение в своята работа, той излизал навън и прекарвал 5-6 часа, разхождайки се и мислейки, и изведнъж постигал яснота. Не всеки има толкова време насаме със себе си, но не е задължително. Дори 30 минути или час сами и без разсейване, могат да ни помогнат за изясняване на приоритети ни, поставяне на цели или просто да отпускане съзнанието си, за да се заредим. От моя опит, минутите или часовете, в които оставам сам се отплащат най-щедро.

Блокирайте време за здравето си!

Без значение каква практика или вид активност харесвате – каране на колело, йога, медитация, сложете го в календара си. В едно TED видео, презентаторката споделя за историята на заета бизнес дама с шест деца. Когато се опитва да се свърже с нея за интервю, въпросната дама отсъства. Всички са си мислели, че причината е нейната заетост. Оказва се, обаче, че тя била навън за разходка в планината.

Нека разгледаме следния пример. В най-лошия случай работим 60 часа и спим 8. В повечето случаи нито едното от двете не е вярно. Дори да предположим, че това сте вие, остават 52 часа на седмица. Как ги използваме тотално може да промени начина ни на живот.  Ако прекарвате „x” часа, гледайте любимия си сериал, не казвайте, че нямате време. За да сме честни със себе си, по-вярно би звучало – „Избирам да гледам сериал, пред възможността да…”.

Отделяйте време за себе си!

Това може да е разходка на плажа, четене на книга, рисуване, разходка в планината, време с домашния любимец. Правете неща, които ви зареждат и ви правят щастливи.

Последният съвет може да прозвучи странно, но ето го и него.

Отлагайте!

Всички сме изпадали в ситуации, да поставяме задачи, без особена важност, напред в списъка ни. Понякога е добре да ги отложим и по този начин да изградим търпение. Тогава разбираме, че не всичко е спешно и изисква вниманието ни на момента, и вместо да губим време за малките и незначителни неща, отдаваме вниманието си на тези, които имат значение.

Разбирам, че ситуацията на всеки човек е различна и всеки един от нас е изправен пред различни трудности. Повярвайте ми, обаче, че всички от по-горе изброените неща работят. Аз също имам семейство и дете и също съм работил в офис повече от десет години, а в момента имам собствен бизнес. Наясно съм с повечето трудности, които изпитвате, защото аз също имам своите. Това не променя факта, че или решаваме да вземем контрола над живота си, или го оставяме да ни подмине.

Променете езика си, променете отношението си, и започнете да приоритизирайте!