Кога седенето не ни вреди? - Motivitystate

За седенето, болките в гърба и кръста и здравето.

Открай време срещаме статии за вредата от седенето. Дори се правят сравнения с пушенето и се говори, че рисковете са дори по-големи. Живеем във времена, в които повечето хора работят в офис, след което пътуват с часове с кола в трафика, а денят им завършва на дивана вкъщи. Колкото и да опитваме да противодействаме на часовете седене всеки ден, ходейки да спортуваме или практикувайки физическа активност, истината е, че тези ни опити са крайно недостатъчни. Няма да се впускаме в детайли за измененията, които настъпват с тялото ни, в следствие на ежедневието ни. Много други статии вече са правили това и много от нас са запознати, а и усещат негативите върху себе си.

В следващите няколко реда ми се иска да разгледаме една различна перспектива за седенето и за това как можем да подобрим здравето си, въпреки часовете прекарани в офис, кола и вкъщи.

Трансформацията винаги започва с осъзнатостта и с желанието да променим статуквото, както в личен, така и в професионален план. Нека помислим върху следния въпрос. Колко често прекарвате време на земята в къщи? Ако отговорът е почти никога или рядко, това е първата възможност, която имате за промяна. Сигурен съм, че всеки от нас старателно е избрал дивана си, според качество и удобство, но ако искаме да се погрижим за здравето на тялото си е време за смяна на навиците.

Когато се приберем и решим да пуснем телевизора или да седнем пред компютъра имаме два избора – дивана или земята.  Когато изберем първия, ние затвърждаваме позициите, които сме заемали преди това на стола в работа, а след това и в колата. Сядайки на пода, обаче, започва промяната в цялата долна половина на тялото. Без да полагаме големи и съзнателни усилия, тялото само ни подсказва, когато му стане неудобно и времето в определена поза е твърде много за настоящите ни възможности. Неусетно минаваме през 5-6, а понякога и повече различни положения, без да отделяме допълнително време от вече натовареното ни ежедневие.

Прекаравайки повече време на пода, ще започнем да усещаме някои от множеството странични ефекти, които са подобряване на гъвкавостта, изчезването на болката в кръста и коленете, подобряване на мобилността в таза, глезените, засилване на коремната мускулатура. Нямам време вече не звучи като логично оправдание, защото променяйки един прост навик, ние създаваме повече време за себе си.

Ето и няколко примера как можете да адаптирате полезното с приятното вкъщи

Предполагам, че тук, някой вече е готов с нов аргумент в защита на позицията, че въпреки промените вкъщи, остава времето в офиса, където сме ограничени от работната среда. Преди две седмици водих обучение в една компания като едно от предпочитанията ми беше в залата на провеждане да няма столове. Докато обучението течеше, наблюдавах хората, които на всеки 10-15 минути се завъртаха по различен начин. Дори това да беше само двучасово обучение, вече има компании, които са изградили цялостна концепция за здравето на служителите си и са променили корпоративната си култура, за да подпомагат нуждите на хората си.

Смятам, че промяната тръгва от нас. Когато ние ясно заявим желанията си, подкрепени с решения и инициативи, компаниите са склонни да направят крачка към промяната, защото осъзнават, че ангажираността на всеки служител минава през това той да се чувства добре на работното място. Така постепенно остава в историята още едно от оправданията.

Остава единствено пътуването с кола от и към работа. За съжаление, досега не съм открил начин да избегнем седенето в колата, но пък в статията 14 трика за подобряван на здравето в трафика, можете да видите примери за това как да раздвижите горната част на тялото си. Ако сутрин бързате и не успявате да събудите тялото си с малко движение, винаги можете да опитате упражненията на път към офиса

След като развенчахме митовете за седенето, както и за липсата на време, е ваш ред да започнете!